Hello !
Westerplatte.org
08 Wrzesień 2010 | 10:52:01
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Konstrukcja i wygląd wartowni nr II, IV i V  (Przeczytany 4909 razy)
szperacz
pracownik cywilny kontraktowy
**
« : 07 Styczeń 2006 | 09:51:22 »

Witam, mam pytanie, czy istnieją jakieś zdjęcia, plany, przedstawiające zewnętrzny / wewnętrzny wygląd wartowni nr II, IV, V z okresu przedwojennego bądź z września 1939 ? Pomijam znane z publikacji zdjęcia zniszczonej II i V wykonane przez Niemców po zajęciu Westerplatte.  
Według książki J.Tuliszki „Westerplatte 1926-39” wszystkie nowo wybudowane wartownie były identyczne za wyjątkiem wartowni nr I która miała dodatkową przybudówkę służącą jako areszt (str.82 w/w książki).
Jednak porównując wygląd ocalałych wartowni nr I i IV oraz zdjęcia zniszczonych II i V stwierdzam, że różnice były jednak znacznie większe.
W ostatnim czasie miałem okazję podziwiać IV „na żywo”.
[imghttp://img224.imageshack.us/img224/1431/mac19sx.jpg

szperacz
**
« Odpowiedz #1 : 07 Styczeń 2006 | 09:52:10 »

szperacz
**
« Odpowiedz #2 : 07 Styczeń 2006 | 09:54:22 »

szperacz
**
« Odpowiedz #3 : 07 Styczeń 2006 | 10:03:18 »

Przepraszam, ale nie mogę załadować zdjęć do mojego tematu, w związku z czym przeniosę ten zaczęty wątek do "niekończońcego się" tematu o Westerplatte na forum Odkrywcy ("Myślę, że ciekawy temat - ...1939"), bowiem ze zdjęciami lepiej się czyta.
Pozdrawiam
Szperacz

wachmistrz
Global Moderator
kadra zawodowa
« Odpowiedz #4 : 21 Styczeń 2006 | 11:59:23 »

Tam też i moja odpowiedź jest: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=67736 Pozdrawiam. wachmistrz

PL
Newbie
*
« Odpowiedz #5 : 30 Listopad 2009 | 16:18:36 »

Witam,
Od szeregu lat zbieram informacje na temat fortyfikacji WST, próbując odtworzyć wygląd i wyposażenie poszczególnych obiektów. Ponieważ moje zainteresowanie tematem, realizowane na uboczu innych badań, ma charakter raczej amatorski, oczekiwałem z dużym zainteresowaniem na publikację "Westerplatte 1939". Miałem nadzieję znaleźć tam odpowiedzi na te zagadnienia, których nie udało mi się póki co rozwikłać. Zawartość opracowania w interesującym mnie zakresie tematycznym zaskoczyła mnie jednak swoją oszczędnością. Z jednej strony, w pracy tak drobiazgowo zbierającej informacje z rozmaitych źródeł, część poświęcona opisowi koszar, wartowni i placówek zupełnie nie wykorzystuje stosunkowo bogatego materiału jakiego dostarczają relacje, zachowane obiekty i materiał ikonograficzny. Z drugiej strony, ciekawy materiał ilustracyjny (rzuty i rekonstrukcje bryłowe wartowni) pozbawiony jest informacji o podstawach (materiały archiwalne? Jakie?) na jakich został wykonany (szczególnie w odniesieniu do niezachowanej wartowni nr 5). Nie moją rzeczą jest decydować o zawartości pracy innego autora, tudzież o zakresie rozwinięcia poszczególnych zagadnień w jej obrębie, niemniej chciałbym zapytać jakie były przyczyny takiego ograniczenia problematyki kształtu fortyfikacji WST oraz "okrycia tajemnicą" źródeł wiedzy o Piątce? Czy materiał ten został może zarezerwowany do publikacji specjalnie dedykowanej przygotowaniu inżynieryjnemu terenu WST do obrony?
PL

PL
Newbie
*
« Odpowiedz #6 : 04 Grudzień 2009 | 17:59:51 »

Nie wiem jak mam rozumieć brak odpowiedzi na mój post w tym temacie. Czy autor monografii/Stowarzyszenie posiadają w ogóle jakąkolwiek wiedzę na temat fortyfikacji WST?

wachmistrz
Global Moderator
kadra zawodowa
« Odpowiedz #7 : 11 Styczeń 2010 | 09:59:13 »

Czy materiał ten został może zarezerwowany do publikacji specjalnie dedykowanej przygotowaniu inżynieryjnemu terenu WST do obrony?
PL

Odpowiedź jest w pytaniu. Pozdrawiam. wachmistrz

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: