Hello !
Westerplatte.org
08 Wrzesień 2010 | 11:05:13
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ZAGADKA  (Przeczytany 1838 razy)
poldek
Newbie
*
« : 30 Styczeń 2009 | 12:49:29 »

mam zagadke w pewnej miejscowosci pod m.łódz znalazłem grob zołnierza z westerpllate ten zołnierz walczył tam i dostał sie do niewoli a pozniej do obozy-/dachau/- gdzie zmarł-zginoł.nazwisko tego zołnierza JAN PAWLAK .CO DO ZAGADKI TO PRZESLEDZIŁEM SPIS ZAŁOGI OD1938-DO DNIA KAPITULACJI.I NIC NIK Z TYM NAZWISKIEM NIE WALCZYŁ / BYŁ/ NA WEST.POSIADAM TEZ ZDJECIE TEGO GROBU .CZY TO KOLEJNA TAJEMNICA PLACÓWKI
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2009 | 14:35:05 wysłane przez poldek »

wachmistrz
Global Moderator
kadra zawodowa
« Odpowiedz #1 : 30 Styczeń 2009 | 13:13:56 »

Witam. Jaka jest data urodzin i śmierci na nagrobku?
Pozdrawiam. wachmistrz

poldek
Newbie
*
« Odpowiedz #2 : 30 Styczeń 2009 | 13:22:45 »

DATY NIEMA .JEST TYLKO ZE POLEGLI NA POLU CHWAŁY I TYLE.A JEST JESZCZE ZE TEN ZOŁNIERZ BYŁ SZEREGOWYM

poldek
Newbie
*
« Odpowiedz #3 : 30 Styczeń 2009 | 14:17:23 »

w tym linku jest do ściągnięcia to zdjęcie z tym zołnierzem
http://wyslijto.pl/files/pre_download/lek15erbba

wachmistrz
Global Moderator
kadra zawodowa
« Odpowiedz #4 : 30 Styczeń 2009 | 16:55:15 »

Hmm, mam kilka hipotez. Rozwinę je w tym wątku, jak tylko będę miał więcej wolnego czasu. Poldek, wysłałem Ci coś na priva.

metallica18
pracownik cywilny niewykwalifikowany
*
« Odpowiedz #5 : 26 Marzec 2009 | 16:06:13 »

Według mnie są dwie hipotezy:
- albo jest to mistyfikacja i ten człowiek nie walczył na Westerplatte
- albo przybył na Westerplatte w okresie "dozbrajania" WST w okresie sierpnia 1939r. Przecież wtedy na motorówce wczasowicze-obrońcy dostawali się na teren Składnicy. Pewnie nie został uwzględniony w spisach oficerów. Tak a propos to wtedy przybyło nawet ok. 30 żołnierzy, a nie znamy nazwisk ich wszystkich.

"Never was so much owed by so many to so few"
poldek
Newbie
*
« Odpowiedz #6 : 29 Marzec 2009 | 15:36:39 »

witam -podobno ten żołnierz z west trafił do obozu.Ale przypomne wam-MIECZYSŁAW WROBEL-;JA ZAGRZEBAŁEM DWOCH
ZOŁNIERZY W POBLIZU KOSZAR W CIEMNA NOC.sADZE ZE NIKT NIGDY NIEDOWIE SIE ONIEKTORYCH POLEGŁYCH.NA PIERWSZYM ZJEZDZIE POJAWIŁA SIE MATKA KTORA ZGŁOSILA ZE JEJ SYN POLEGŁ NA WEST.NIKT SIE TYM NIE ZAITERESOWAŁ-12.I.66. POSTANOWIŁEM ZBADAC TA SPRAWE PANA-JANA PAWLAKA.....DRUGA SPRAWA DUZO ZOŁNIERZY TRAFIŁO DO KOSZAR- WRZESZCZ.TE KOSZARY STOJA DO DZIS SZCZEGOLNIE ZAITERESOWAŁY MNIE BUDYNKI
OD ULICY GRUNWALDZKIEJ/SŁOWACKIEGO .STOJ TAM DAWNE POMIESZCZENIE DLA KONI W KTORYM PODOBNO BYLI TRZYMANI ZOŁ Z WEST.TA INFORNACJE PRZEKAZAŁ MI PRACOWNIK ZATRUDNIONY W KOSZARACH OD 1953. ...CZY TO MOZE BYC PRAWDA ?PRAWDA JEST ZE DO DZIS SA TAM NAPISY NA MURACH /GARAZACH -STAJNIACH W JEZYKU  NI
EMIECKIM MIMO ZAMALOWANIA ICH.SPEDZIŁEM TAM -SŁODKIE I SZCZESLIWE-DWA LATA 1984-86.-POLDEK ps.czy to moga byc te koszary?

« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2009 | 17:29:43 wysłane przez poldek »

katalon
Newbie
*
« Odpowiedz #7 : 05 Grudzień 2009 | 06:40:03 »

Moje zdanie o p. pawlaku jest takie. Uważam, żę mogło być rzeczywiście pominięty w rejestrach. A inna sprawa to ci obrońcy którzy mają dopisek los nieznany. Pamiętać należy, że Niemcy znaleźli w latach 1939 - 40 zwłoki minimum 20 polskich żołnierzy. Z moich obliczeń wynika, że tylu właśnie obrońców ma taki dopisek w spisie. Co Wy na to

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: