Hello !
Westerplatte.org
08 Wrzesień 2010 | 11:00:25
   Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzeum Historyczne Miasta Gdańska jako gospodarz - ANKIETA  (Przeczytany 3668 razy)
wachmistrz
Global Moderator
kadra zawodowa
« : 18 Lipiec 2005 | 21:19:39 »

ANKIETA nr 1:

MHMG jako gospodarz na Westerplatte (Oddział Westerplatte alias Oddział Wartownia Nr 1; kierownik M. Gliński).

Polecam lekturę artykułów i korespondencji z MHMG:

http://www.westerplatte.org/glowna/index.php?kod=31

http://www.westerplatte.org/glowna/index.php?kod=53

http://www.westerplatte.org/glowna/index.php?kod=59

-------------------------------------------------------------------------------------

Po przeczytaniu (albo nie) proszę o odpowiedź na pytanie:

Paulina
kadra zawodowa
« Odpowiedz #1 : 24 Maj 2006 | 08:26:38 »

Jezeli byloby dobrym gospodarzem ... to Westerplatte powinno byc teraz w idealnym stanie i tetnic zyciem , a nie wygladac jakby sie wojna dopiero skonczyla ( troche przesadzilam , ale piorun mnie zaraz walnie ) .

MHMG zaniedbało to miejsce , ze szkoda gadac ... moj dziadek byl w jednostce wojskowej tutaj w latach 50. i mowil mi jak to wtedy wygladalo ... az zal sciska jak mozna cos takiego zrobic :/

Achh .... Smutny

Paulina
KZ
Global Moderator
kadra zawodowa
« Odpowiedz #2 : 21 Listopad 2006 | 22:55:10 »

"Echo Miasta", Mariusz Kurzyk, 12.10.2006r.

Odrzucona pomoc

Przemysław Diering zaproponował darmowe przetłumaczenie napisów z tablic informacyjnych na Westerplatte. Jednak gdańskie muzeum milczy.

Po prostu wstyd

– W czerwcu byłem na Westerplatte, po raz pierwszy od lat – mówi Przemysław Diering z sopockiego biura tłumaczeń Faster. – Z żalem stwierdziłem, że miejsce, do którego przyjeżdża mnóstwo zagranicznych turystów jest dla nich całkowicie językowo niedostępne. Wszystkie tabliczki informacyjne są w języku polskim!

Pan Przemek natychmiast napisał e-mail do działu marketingu Muzeum Historii Miasta Gdańska i zaproponował nieodpłatnie przetłumaczenie materiałów na język angielski i niemiecki. – Nic za to nie chcę, słowo daję – zapewnia.

Czekam do dziś

Ponieważ nie otrzymywał żadnej odpowiedzi, postanowił wysłać list z potwierdzeniem odbioru.

– Po kilku dniach zadzwonił do mnie jakiś pan i podziękował za propozycję – relacjonuje Przemysław Diering. – Powiedział, że skontaktuje się ze mną bezpośrednio ktoś z Wartowni nr 1 i dostarczy materiały do tłumaczenia. To było w sierpniu. Czekam do dziś...

Właściciel biura tłumaczeń nie machnął jednak ręką na pracowników MHMG. Zapewnia, że jego propozycja jest nadal aktualna.

Muzeum zaskoczone

Spróbowaliśmy ustalić, dlaczego na Westerplatte nie ma tablic w języku angielskim i niemieckim. Pracownicy muzeum byli mocno zdziwieni. – Dziękujemy za sygnał – powiedziała Anna Cydejko z działu edukacji MHMG. – Oczywiście zajmiemy się tą sprawą. Zapewniam, że informacje w języku angielskim i niemieckim pojawią się na Westerplatte.

Pytanie, czy MHMG przypomni sobie o deklaracji Przemysława Dieringa, czy zleci tłumaczenie. Jeśli wybierze drugie rozwiązanie – zapłaci za nie co najmniej kilkaset złotych.
-------

I co wy na to? Nasze stowarzyszenie już się z Panem Dieringiem skontaktowało.

Piotr_Dąb
załoga stała
« Odpowiedz #3 : 22 Listopad 2006 | 01:09:49 »

Cytuj z: "KZ"
MHMG ... zapłaci ...

Muzeum jest zdaje sie (nie wiem na pewno) wlasnoscia Miasta Gdansk. Czyli publiczna. A kieszen podatnika nie ma granic. Inna wersja zaklada ze glupota i to tez sie zgadza.

Ja bym natomiast postawil sprawe inaczej... Co tam tlumaczyc? Kiedys spotkalem grupe skosnookich ludzi ktorzy po angielsku probowali sie dowiedziec jak spod Dworca PKP dojechac na WST. Przy obecnej konfiguracji remontow i linii specjalnych nie lada klopot stanowiloby przekazanie tego po polsku. Tym niemniej byl to akurat dzien Manewrow Polowych, wiec moglem ich chociaz zapewnic ze zobacza "prawdziwych" zolnierzy i warto tam pojechac. Normalnie udalbym chyba ze nie znam angielskiego...

Paulina
kadra zawodowa
« Odpowiedz #4 : 25 Listopad 2006 | 17:22:54 »

Podzielam zdanie Piotra.

Ja bedac w wakacje  moglam rodzinie opowiedziec , pokazac itp, choc dzieci(2 i 8 ) i tak byly zainteresowane tylko czolgiem, mlodszy powiedzial jeszcze tylko na pomnik jedno slowo:"Uaaa ". No i jeszcze plaza,ale tylko dlatego,ze sa ze Ślaska Uśmiech i wczesniej nie widzieli morza.

A innym zostawal tylko ten "oszust"... lub parking -> pomnik -> parking.

A tym nie znajacym jezyka polskiego to tak naprawde nic...

A MHMG ani za pieniadze ani za darmo nie widzi sie pomysl tlumaczenia czegokolwiek na polwyspie.

Uwazam jednak , ze nie dlugo to wszystko moze ulec zmianie! Uśmiech

Paulina
szwedowski
pracownik cywilny niewykwalifikowany
*
« Odpowiedz #5 : 02 Styczeń 2008 | 23:37:38 »

MHMG jako gospodarz na Westerplatte (Oddział Westerplatte alias Oddział Wartownia Nr 1; kierownik M. Gliński).

Byłem w tym roku w lipcu i zwiedzałem muzeum Westerplatte. Moja opinia - nędza, dwie malutkie salki, wszystkie ściany zawieszone papierami z informacjami o Sucharskim (95% dokumentów). Listę uczestników obrony znalazłem w kącie (kartka z pismem maszynowym). A zdjęć i informacji o pozostałych obrońcach (i ich odznaczeniach - moim zdaniem to istotne) brak.

Diering
Newbie
*
« Odpowiedz #6 : 22 Styczeń 2009 | 18:35:24 »

"[...]

I co wy na to? Nasze stowarzyszenie już się z Panem Dieringiem skontaktowało.

Obawiam się, że nikt ze Stowarzyszeniasię ze mną nie kontaktował... Za to ja podejmowałem próby wielokrotnie (służę archiwum mejli wysłanych).

Pozostaję dalej do dyspozycji, rozwijam ciekawy projekt turystyczny w Gdańsku, oferuję pomoc w zakresie tłumaczeń, druku, sprzętu typu tourguide, audioguide.

wachmistrz
Global Moderator
kadra zawodowa
« Odpowiedz #7 : 24 Styczeń 2009 | 00:20:03 »

Pewnie jakieś nieporozumienie i tzw. problemy na łączach.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wspólnie myśleć o przyszłości Westerplatte, trochę dalej niż do 70 rocznicy wybuchu II w.ś. (tak jak widzą to m.in. niektórzy politycy...). Stąd też dziękuję za ofertę, sprawy warto omówić na mailu - zapraszam: elektrownia@westerplatte.org Pozdrawiam! wachmistrz

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: